ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Το αρχαίο παρεκκλήσι του Αϊ Νικόλα στη Χλώρακα κτίστηκε στην άκρη ενός γκρεμνού, και είχε απεριόριστη θέα τη θάλασσα καθώς είναι Άγιος
της γης και του πελάγου, που φέρνει βροχές στα βουνά και φουρτούνες στα πελάγη, διότι ο Άγιος Νικόλας πέρα από άρχοντας της θάλασσας, είναι και του χειμώνα, γι αυτό, συνήθως τη μέρα της μεγάλης γιορτής του, φέρνει βροχές στη Χλώρακα, φέρνει το Χειμώνα.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι κύριος των ανέμων και της τρικυμίας και πολλές είναι οι προσφορές, οι λιτανείες, και οι παρακλήσεις των ναυτικών μας σ' αυτόν. Η εικόνα του δε λείπει από κανένα ελληνικό πλοίο, μεγάλο ή μικρό. Από τα κόλλυβα που στέλνουν στην εκκλησία την ημέρα του αγίου Νικολάου, παίρνουν μαζί τους πολλοί θαλασσινοί όταν ταξιδεύουν. Αν τους πιάσει τρικυμία τα σκορπούν στη θάλασσα και λέγουν: Αϊ-Νικόλα μου, και πάψε την οργή σου! Και αμέσως παύει η τρικυμία.
Πιστεύουν και ότι άμα ρίξουν στη θάλασσα από τα κόλλυβα του αγίου Νικολάου και βυθίσουν στη θάλασσα και την εικόνα του, αμέσως θα πνεύσει ο άνεμος, που έχουν κατά νου.
Για τους Έλληνες ο Άγιος Νικόλας δεν είναι μόνο ο ονομαστός μητροπολίτης των Μύρων της Μ. Ασίας, αλλά και κάποιος που ασκούσε το επάγγελμα του θαλασσινού. Ως καραβοκύρη παριστάνουν τον άγιο και οι αγιογράφοι. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις τα ρούχα του είναι πάντοτε βρεγμένα απ' την άρμη, τα γένια του στάζουν θάλασσα, το μέτωπό του είναι ιδρωμένο απ' την προσπάθεια να προφτάσει παντού, να βοηθήσει τα καράβια που θαλασσοπνίγονται. Πάρα πολλές είναι οι διηγήσεις για τα θαύματά του.
Σώζονται ορισμένες παραδώσεις που δεικνύουν την ξεχωριστή θέση που κατείχε ο άγιος τούτος στην ψυχή του λαού μας.
Μια τέτοια παράδοση του Αγίου Νικολάου της Χλώρακας, λέει πώς,
οι κάτοικοι έκτιζαν τοίχο στην άκρη του γκραιμμού για να προστατεύονται τα παιδιά τους όταν πήγαιναν να λειτουργηθούν. Αλλά το βράδυ χαλούσε καθώς το έδαφος ήταν από κόννο και πάθαινε κατολίσθηση. Οι κάτοικοι σε μια πεισματική συμπεριφορά τους, ολημερίς το ξανάκτιζαν, αλλά και πάλιν γκρεμιζόταν.
Έτσι στο τέλος απελπισμένοι τα παράτησαν, και διάδωσαν μια φήμη πως ο Άγιος ήθελε απρόσκοπτη την θέα προς τη θάλασσα, και γι αυτό ο ίδιος χαλούσε τον τοίχο. Από εκείνο τον καιρό, αντί για τοίχο, τοποθέτησαν κάγκελα, και τώρα ο Άγιος έχει απρόσκοπτη θέα όλη τη θάλασα, ταυτόχρονα τα παιδιά όταν παίζουν στην αυλή του προστατεύονται να μην πέφτουν στο γκρεμμό.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ